Hogyan lesz az árajánlat kérésből ruha?

2022.11.28

A szituáció: menyasszony vagy, és fogalmad sincs, merre indulj el. "Kölcsönözzek? Terveztessek? Melyiknek mi az előnye?" És mindez hogy néz ki az első emailtől a ruha átadásáig a Pomponia Bridal-nál? A képek alatt elolvashatod. :)


Juhú, menyasszony vagy! Hát ez egy fantasztikus érzés, talán már a helyszínetek is megvan, így a következő lépés a ruha. Tudom, mennyire nehéz a dolgotok. A menyasszonyi ruhák piaca telítődve van, vehetsz másodkézből ruhákat, de azt szinte 100%, hogy egy megbízható, tapasztalt varrónővel át kell alakítani. Nos, ezeket a ruhákat nehezebb átalakítani, mint egy átlagos ruhadarabot, mivel könnyed anyagokból készülnek, amik már elsőre se kedvelik a varrást-vasalást, valamint ha még csipkéket is kell hozzá visszabontani, majd újra felrakni, akkor bizony azzal számolni kell, hogy ez nem 1-2 napos munka a varrónőnek. A bérlés esetén szintén sok kompromisszumot kell kötnöd. Egyrészt (ami engem a legjobban zavarna), hogy nem leszel egyszeri és megismételhetetlen a ruhád miatt. Márpedig az esküvőd napjára ez az érzés joggal elvárható. Aztán ott van az, hogy nem a legjobb anyagokból készülnek ezek a ruhák, mivel több kör (jobb esetben) tisztítást túl kell vészelniük, hogy a következő menyasszony is tisztán kaphassa meg a kölcsönzött darabot. A szoknya sosem fog a földig érni, mivel a piszkos szoknyaalj egy óriási rizikó faktor a kölcsönzőnek. Ezért szinte bokáig engedik csak le az alját, ami murisan fest a képeken. Utána pedig nagyon kell rá vigyáznod egész álló nap, hogy a kauciót ne bukd el. Majd visszaadod, és volt ruha, nincs ruha. Nekem több, mint 1 éve volt a rendes nagy esküvőm, 2 éve a polgárim, és mindkét ruha egy különleges darab belőlem, ha nem lennének a tulajdonomban, valamiféle ürességet éreznék az esküvőimre gondolva. Következő opció a ruha terveztetése. Ha idelátogattál, akkor már biztos benned is megfordult az ötlet, de lehet elsőre kissé ijesztő. Hidd el, nem az, és minden egyes lépésnél együttműködöm veled, segítek, ha kételyeid, ötleteid vannak.


Megírod tehát az e-mailt, kérsz egy árajánlatot. Amivel tudsz segíteni nekem is, és magadnak is, ha megírod az esküvői dátumot (minden évben van 1-2 hétvége, ami totálisan telítődik előre, nem jöttem rá az okára még, lehet véletlen), és megírod, hogy mi az elképzelés, akár csatolsz is képeket az inspirációkról. Ebből fogom tudni, hogy nagyjából milyen anyagok milyen mennyiségben jöhetnek szóba. Értsd: fogom tudni, hogy szeretnél-e hosszú ujjakat, vagy teljesen beterített hátat, netalán szoknyát csipkéből, amit még rátét csipkékkel díszítünk is, vagy valami egyszerű anyagból egy egyszerű de nagyszerű ruhát készítünk minimális díszítésekkel. És ne érezd azt, hogy tudnod kell előre ezeket, van, akinek sejtelme sincs, mit szeretne, ami egyáltalán nem probléma, egyszerűen csak nem tudok pontosítani semmit az árajánlaton, egy szélesebb ársáv látványa pedig nem biztos, hogy elég informatív.


Ezt követően megbeszéljük, hogy mikor érsz rá egy 1.5-2 órás konzultációra, ahol először kikérdezlek az esküvői elképzelésekről, hol lesz, mint lesz a Nagy Nap. Te milyen menyasszony szeretnél lenni? Át fogsz öltözni éjfél körül? Szeretnél uszályt/fátylat? Lesz templomi esküvő? Ha igen, akkor elvárás a fedett kar vagy vállak? Van kedvenc cipőd, bármi kiegészítőd, ami az esküvői kinézeted része lesz?
Ezek után ruhákat próbálunk, anyagokat nézünk. Nem elvárható tőled, hogy tudd, mit jelent a selyem, muszlin, chiffon, és a sokféle csipke. Ezt csak tapintás és próbálás után fogod tudni, érezni. Minden esetben szerelembe estek még a lányok, de ez nem csoda :) A próba végeztével pedig összeállítjuk, melyik ruhán mi állt jól neked, és ezeket hogyan lehet közelíteni az előzetes elképzeléseidhez a legjobban.


A konzultáció után én ki tudom számolni, mely anyagokból hány méterre lesz szükség a ruhádhoz, valamint hogy mennyi idő alatt tud elkészülni a ruhád, ezért pár nap múlva érkezik a végleges árajánlatos e-mail. Ha ez rendben van, akkor pedig szerződünk, és a ruha előlegéből megveszem az anyagaid.


Fast forward esküvő előtti körülbelül 2 hónap, amikor írni fogok, hogy gyere el egy méretvételre. Ezt nem érdemes előbb megtenni, mivel az alakunk rengeteget alakul akár hetek alatt is, így tudjuk közelíteni az esküvői kinézetedhez a legjobban a szabásmintád. A méretvétel után bélés próba következik, amikor a számok alapján kiszámolt szabásmintából készült első verzió a testedre kerül, és a testeden jelölünk be mindent. A nyak kivágásának az ívét, mélységét, a hátad ívét, a derékvonalad pontos helyét, az ujjad hosszát és bőségét, a szoknya bőségét, az uszály hosszát. Ekkor már rengeteg gombostű lesz a ruhádban, de ígérem, innentől nagyot ugrik a folyamat! :)) A második próbán sokszor már a külső, szép anyagok is felkerülnek a ruhára. Ha lesz díszítés a ruhán, akkor pedig gombostűvel már azt is láthatod Te és a kísérőid, és itt már a hozott cipőd hosszához igazítjuk a szoknya hosszát, fel-alá járkálással megállapítjuk, mi az a hossz, amivel nem lépsz rá az elejére, de még nem kukkolnak ki a lábujjaid statikus állapotban.


Következő próbán még előfordulhat minimális alakítás, 1-2 plusz csipkét ráteszünk vagy leveszünk,gombokat varrunk fel. De alapvetően készen is vagyunk, átveheted a ruhád.
Mindig szoktam mondani, hogy legyen a ruhazsákjában kiakasztva a ruha, amit ha nem tudtok biztosítani neki, akkor nyugodtan nálam hagyhatjátok az esküvő előttig, mert az én fogasom 2 méter 20 centi magas, és nyugodtan lóghat a zsákban anélkül, hogy ráncolódna.


Átadás előtt minden esetben meggőzölöm a ruhát, ami egyrészt kivasalja az esetleges ráncokat, másrészt pedig tisztítja az anyagot. Átadáskor még egyszer felveszed a ruhát, én befotózgatlak, és otthon még napokig (oké, hetekig) nézegetem, amíg nem kapok legalább valami ízelítő összeállítást az esküvői képeidből :))

A lényeg, hogy mindent közösen döntünk el, én csak terelgetlek a folyamat során, adom a szakértelmet, a tapasztalataimat, az anyagaimat és a varrónőim minőségi munkáját. De sosem feledem el, hogy ez a nap rólad szól, a te érzéseidről és kívánságaidról, így azt a ruhát fogjuk megalkotni, amiben boldogan és magabiztosan élheted meg az esküvőd. :)