Az anyagok előkészítése

2022.01.03

Beszéljünk kicsit arról, hogy mennyi munka van a ruhákkal, öltözékekkel, mielőtt még hozzálátnánk a tényleges munkához. Mikor a divatiskolában az anyagismeret órán voltam, sok olyan korábbi hibámra kaptam választ, amit ezeknek ismeretében simán kiküszöbölhettem volna. Az én legnagyobb problémám a türelmetlenség volt (most is), és amint megvettem egy anyagot, hazaérve már szabtam is ki belőle az alkatrészeket. Mi baj történhet?

Többségében természetes alapú anyagokból készítjük a ruhákat, öltözékeket, ezért az anyagok 2, de akár 10%-ot is veszthetnek a hosszukból. Ez akkor tud kellemetlen lenni, ha egy réteg szoknyához rendelünk 6-7 méter selymet, amibe pamutot kevertek, mire a szabáshoz kerül, máris elvesztettünk 30 értékes centimétert. Ezért kell már az anyagok kiválasztása után az anyag mennyiségének kiszámításába belekalkulálni, hogy mennyit fog veszteni a hosszából. 

A mosás után pedig fontos, hogyan akasztom ki az anyagot, hogy a legszebben száradjon meg, ne kerüljön bele felesleges él, vagy megnyúlásos pukli (hát erre nem tudom, létezik-e szakszavunk, addig maradok ennél). És ekkor azt nézem évszaktól függően 1-3 napig, ahogy még mindig nem nyúlhatok hozzá, csak várok és várok. Itt egyébként muszáj megemlítenem, hogy az ég áldja azt, aki feltalálta a galériás lakásokat!

Megszáradt, juhé! De totálisan gyűrött még a mosás miatt, ideje nekimenni a vasalóval. Ipari vasalóm van, így sokkal jobban haladok, mintha nem az lenne, de így is rengeteg órába kerül. Ha belegondolsz, hogy nem 7 méterenként rendelem az anyagokat, hanem egy ruha 2 rétegű, és összevárom 2 menyasszony előlegét, hogy azokból egyszerre rendeljek, akkor máris látszik, hogy nagyjából 25 métert kell vasalnom. Én imádok vasalni, de ez igazán lélekölő egy munka, és az se dob rajta sokat, ha éppen találok valami izgi podcastet. 

Amint kivasaltam minden méter minden centijét, boldog vagyok, élezhetem az ollóm, dupla csekkolom a szabásmintát, a munka el is kezdődhet! Így vagyok nyugodt, hogy senkit nem ér méret és hosszbeli meglepi :)